Ce facem cu președintele?
Așa un an și așa o paletă (sau palete) pentru alegerile președențiale.
Greu de crezut și uneori de înțeles cum am ajuns aici.
Nu avem nici o idee clară, nici o polarizare pentru candidați, nici o tragere mai puternică spre unul sau spre altul.
Gândul în mintea tuturor este "Cum am ajuns să avem așa candidați la președenție?" "Cum doamne iartă-mă pot ăștia să ne reprezinte?"
Gânduri normale și corecte, dar oamenii aceștia sunt oglinda noastră.
Hai să ne uităm sumar peste candidați:
Marcel Ciolacu
Curentul prim-ministru, iar conform sondajelor, cel mai probabil următorul președinte al României. Cel puțin, în momentul scrierii, cel mai probabil că va intra în turul 2.
Ca să nu întindem prea mult, o persoană care se preface că este un om de rând, un om al oamenilor, dar este un mincinos veritabil, un "revoluționar" în acte, cu o familie extinsă ce face afaceri încontinuu, un adevărat apărător al Nordisului.
Îi este rușine că este moldovean.
Șanse foarte mari să ajungă în turul 2.
George Simion
Un veritabil cameleon, își schimbă discursul în funcție de cum bate vântul. Ba este anti-UE, ba e pro. Ba este anti-NATO, ba este pro. Face scandal când e la anumite televiziuni, se comporta ca un diplomat pus în poziție pentru că e nepotul cuiva la alte emisiuni.
Își cunoaște electoratul, știe să se promoveze și este inteligent în alegerea măștilor.
Este un personaj amuzant dacă îl iei ca un pamflet, dar îți vine să plângi când realizezi ca are șanse să intre în turul 2.
Un personaj extrem de nociv, mincinos și fals.
Șanse bune să ajungă în turul 2.
Nicolae Ciucă
Fost prim-ministru, denumit într-o postare pamflet "bursucul deșertului".
Cu o istorie șubredă, în lipsă de alt adjectiv, Nicolae Ciucă este un fost general, chemat direct de Klaus Iohannis să "conducă" țara. Nu este prea mincinos în comparație cu ceilalți dar este complet afon în comunicare. De parcă ar ține cursuri de "cum să crești într-o corporație", în discursurile lui nu ne zice absolut nimic. Nu e plăcut, românii nu se regăsesc deloc cu el.
Șanse bunicele să ajungă în turul 2.
Elena Lasconi
O alegere bună din partea USR-ului, dar venită mult prea târziu în campanie și mult prea agresiv pe abordare.
Doamna Lasconi reușește să își păstreze calmul la nevoie, atacă atunci când e nevoie, folosește cartea misoginismului mult prea des, dar vine dintr-un partid mic-mediu și de la o primărie mică. Câmpulung Muscel are o populație de cca. 25.000 de locuitori. 10% din Craiova, 10% din sectorul 5, 8% din Cluj sau Timișoara.
Lipsa de experiență în administrație reală și lipsa de experiență pe externe o trag înapoi cel mai mult. Restul de tras în jos a fost dat de propriul partid din păcate.
Ar fi fost o șansă frumoasă ca România să aibe primul președinte femeie.
Șanse micuțe de ajuns în turul 2, cu tot cu sprijinul lui Ludovic Orban.
Mircea Geoană
Experimentat pe politică externă, dar cu destui scheleți în dulap. Dintre cei enumerați mai sus, cel mai experimentat și capabil pentru rolul de președinte.
Dar legăturile dubioase cu Sorin Ovidiu Vântu, istoricul ca președinte PSD, vizite la Moscova înainte de alegerile din 2008, nici unul din punctele anterioare nu îl fac dezirabil. Faptul ca este candidat independent îi scad șansele, de asemenea, pentru că nu are suportul național, iar președinta de campanie a fost atroce.
Șanse mici să ajungă în turul 2.
Kelemen Hunor
Un om temperat, cu vechime de ne-egalat în politica românească, după cum spun și alții "vocea rațiunii". Ar da Transilvania Ungariei la prima ocazie. Înainte ar face UAT din Harghita și Covasna.
Șanse zero să ajungă în turul 2.
Cristian Diaconescu
Un candidat independent, un diplomat excelent, un om extrem de capabil și rațional. Ar fi una din alegerile cele mai bune de președinte, dar nu are sprijin regional, nu are "mașinăria" pentru a fi propulsat mai sus.
Șanse zero să ajungă în turul 2.
Mai avem și alți candidați, dar cei relevanți au fost expuși mai sus.
Ana Birchall (independent) - un nume cunoscut, o persoană capabilă, fostă membră PSD
Călin Georgescu (independent) - fan al legionarilor, teorii ale conspirației, ar trebui să aibe dungă roșie în buletin
Categoria irelevanți, atât ca indivizi, cât și ca partide, dar încearcă:
Alexandra Păcuraru (ADN)
Sebastian Popescu (PNR)
Cristian Terheș (PNCR)
Silviu Predoiu (PLAN)
Multă baftă!
Din punct de vedere politic, simt că închei anul cu un gust amar cum nu am mai avut de foarte mulți ani. Dar asta va fi, poate, pentru altă dată.
Pentru toți românii care merg la vot vă urez multă baftă și înțelepciune în alegere.
Fie ca și zeii hazardului să fie de partea noastră, pentru că la ce opțiuni avem, restul zeilor au plecat de mult.